måndag 6 februari 2012

28. om pengar

Efter att ha läst en annan mammas  inlägg om pengar och budget smilade jag lite och blev samtidigt sorgsen. Det är väl sjuttan att saker ska vara så svåra, trots att duktigheten är stor. Jag är nänligen likadan, familjen har en budget, vi följer den till punkt och pricka. Allt flyter på. Men så har vi lite fickpengar, där jag ensam ansvarar för min del av kakan. För det mesta är dessa pengar slut långt innan månaden är det och ändå har jag inte köpt något. Det går inte riktigt ihop sig.

Jag behöver nya kläder, klippa mig, skulle gärna vilja gå ut och käka, köpa en present till någon eller någon annan lyxig sysselsättning. Istället är pengarna vips borta och jag förstår inte vad jag gör...


Men, nu tror jag att jag har kommit på en lösning. Jag är en flitig användare av betalkort, smidigt värre ju. Nackdelen är att konsumtionen inte syns, det blir inte tomt i plånboken, mitt kort ser likadant ut om det är minus eller plus på kontot. En ännu större nackdel är att kortet skapar ångest hos mig, jag vet att jag inte har kontroll när jag bara dra kortet hipp som happ. Vågar sedan inte gå in och titta på kontots saldo, får mer ångest och ja, så är ångestsspiralen igång. Men lösningen då, vad är det? Jo, förra månaden tog jag ut alla fickpengar för månaden i kontanter. Sedan delade jag upp summan på de fyra veckor som jag hade till nästa lön.

Jag snålade lite för att testa mig själ och bara någon hundring fick vara i plånboken. Resten låg hemma i ett kuvert. Resultatet? Tja, på fredag ska jag gå och klippa mig och färga håret. Något som jag inte haft råd med tidigare. Men förra månaden sparade jag hälften av fickpengarna och upplevde ändå inte att jag snålade under veckorna. Jag har både fikat, gått på bio och köpt en present. Tjoho! Kanske detta kan vara en fin fin lösning för att kunna få till vardagen lite bättre  :)

1 kommentar:

  1. Allt som funkar i verkligheten är king. Vi borde dela upp matbudgeten i veckokuvert tror jag.

    SvaraRadera